Sziasztok!

Ahogy ígértem, ma tovább folytatódik a Valentin-napi őrület egy remek szilvás lepénnyel, természetesen mentesen.

Igazából bármilyen gyümölccsel elkészíthető, én ma a szilvát kívántam meg. Ehhez a gyümölcshöz szerintem nagyon jól passzol a fahéj, így raktam is bele rendesen. Ha valaki nem szereti, ez a fűszer természetesen kihagyható belőle.

A szilva köztudottan serkenti az emésztést, magas rosttartalma miatt. Csökkenti a magas vérnyomás és a vesekő kialakulásának kockázatát. A végeredmény szempontjából pedig igazából mindegy, hogy friss, fagyasztott vagy befőtt változatot használunk. Én ma a befőttel próbáltam ki, így is nagyon finom lett.

A tészta a múltkori Tarte Tatin almatorta receptje alapján készült (ha lemaradtál róla, itt pótolhatod: http://etelallergiasok.reblog.hu/mentes-tarte-tatin-avagy-forditott-almatorta), a töltelék azonban teljesen más módszerrel készült.

Ennek az elkészítése is egyszerű, mint a faék, úgyhogy vasárnap akár ezzel is kedveskedhettek édeszájú szerelmeteknek meglepetésként.

Mentes szilvás lepény szerelmeseknek

Tészta

34 dkg gluténmentes liszt (én az Mgél gluténmentes kenyérlisztjét használtam)

10 dkg laktózmentes vaj

4 dkg kacsazsír

1 csipet só

1 egész tojás

kb. 2 evőkanál hideg víz

Töltelék

1 üveg diabetikus szilvabefőtt

4 evőkanál xylit

1-2 evőkanál fahéj (opcionális)

4 evőkanál diabetikus áfonyalekvár

gluténmentes édesmorzsa

1 tojás

1. A szilvabefőttet felbontottam és leöntöttem róla a levet. (Na jó, ez túlzás. Megittam. A lényeg, hogy csöpögtessük le a nagyját róla.)

2. A lisztet összekevertem a szobahőmérsékletű vajjal és a kacsazsírral. Beleütöttem egy egész tojást, egy csipet sóval meghintettem, majd elkezdtem gyúrni. Hozzáadtam egy-két evőkanál hideg vizet, épp csak annyit, hogy összeálljon a tészta. Gombócot formáltam belőle és a hűtőbe raktam kb. fél órát.

3. Miután letelt a pihenőideje, átgyúrtam és 1/3 - 2/3 arányban kettéosztottam. A nagyobbik részből lett a lepény alja, a kisebbikből szaggattam ki a szívecskéket.

4. A tortaformát kifújtam formaleválasztóval, majd belehelyeztem a tésztát. A lelógó részeket levágtam. Sütőpapírral kibéleltem, beleültettem egy fél kg lencsét és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percet elősütöttem. Ha nem súlyozzuk le a tésztát, akkor fel fog hólyagosodni!

5. A maradék tésztából kicsi szíveket szaggattam.

6. A lecsepegtetett szilvabefőtthöz hozzáadtam a xylitet és a fahéjat. Buggyantottam rajta egyet a gázon, majd levettem és belekevertem az áfonyalekvárt.

7. Az elősütött tésztát megszórtam vékonyan az édesmorzsával, ráöntöttem a gyümölcstölteléket, majd a tetejére ráhelyeztem a szíveket.

8. Lekentem őket egy felvert tojással.

9. Visszaraktam a sütőbe és még 20 percig sütöttem. Még forrón tálaltam.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.