Sziasztok!

Imádom a csokit. Főleg az étcsokit, laktózérzékeny révén másfajtát nem is fogyaszthatok. Szeretem tortákba is felhasználni, nagyon fel tud dobni egy fáradt nap után egy kis csokitorta. 

A mai receptem elkészítése baromi egyszerű, komolyan mondom, hogy a grammokban megadott mennyiségek pontos kimérése több időt vesz el az ember lányától, mint maga a tortakészítési folyamat :)

Fontos, hogy nagyon jó minőségű csokoládét használjunk (én jelen esetben 55 %-os belga csokoládéból készítettem), a tortabevonóból nem ilyen lesz, szólok előre.

Nem egy olcsó és szép sütemény, de aki megkóstolja, időről-időre újra el fogja készíteni, annyira finom.

Akkor grammos mérlegeket elő és kezdődjön a móka! (Előre elnézést kérek az agyament mennyiségekért, dehát ezt írta a receptes könyvem :) )

gluténmentes laktózmentes cukormentes belga csokitorta

Mindenmentes belga csodacsokitorta

210 g belga étcsokoládé (55 %-os)

134 g laktózmentes vaj VAGY kókuszzsír

100 g xylit

4 db tojás

15 g xylit

1 csipet só

30 g gluténmentes liszt VAGY kókuszliszt

1. A belga csokit, a zsiradékot és a xylitet egy edényben vízgőz felett megolvasztottam. Nem kell túlmelegíteni, éppen csak felolvadjanak és egyneműek legyenek. Elkevertem benne a csomókat.

2. A tojásfehérjéket a xylittel és a sóval lágy habbá vertem. Nem kell keményre verni, mint a piskótánál!

3. A felolvasztott csokis masszába óvatosan belekevertem a tojássárgájákat. Ha túlmelegítettük, megvan a veszélye annak, hogy a tojássárgából rántotta lesz, ezért figyeljünk a hőfokra!

4. A lágy tojásfehérjét és a lisztet óvatosan beleforgattam a keverékbe és már mehetett is a formaleválasztóval kifújt tortaformába. Ez a mennyiség egy 20 cm-es tortakarikához elegendő.

5. 150 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütöttem.

Ne ijedjünk meg, ha egy kicsit ragadós lesz a sütési idő letelte után a tortánk belseje, direkt ilyennek kell lennie! Azon se lepődjünk meg, ha a teteje berepedezik. No para, ilyennek kell lennie!

6. Tejszínnel vagy vanília fagyival tálaljuk. (Én most az L-mínus laktózmentes tejszínből nyomtam a tetejére.)

Tipikusan ronda és finom sütemény, próbáljátok ki ti is! Másnap még finomabb, de nem sok esély van arra, hogy megmenekítsünk egy darabot belőle :)

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.