Sziasztok!

Itt a hétvége, végre van idő valami igazán bonyolultat sütni-főzni. Na persze annak, aki ezt szereti. Mondjuk én pont igen.

A mai receptem alapját a Hemző Károly-Lajos Mari-féle 99 sütemény és torta receptes könyvből szedtem, amit Édesanyámtól kaptam. Emlékszem, gyerekkoromban ő akkor készítette, ha valami jeles esemény volt a családban (szülinap, névnap, karácsony). Ez volt az abszolút kedvenc, imádtuk.

Az elkészítése tényleg nagyon időigényes, de megéri a fáradságot. Garantálom, hogy nem fogtok benne csalódni.

A könyvbeli hozzávalókat természetesen átírtam úgy, hogy mindentől mentes legyen, így bátran fogyaszthatjátok ti is, kedves Mentesek.

laktózmentes cukormentes gluténmentes bombajó torta
Caption

Mentes bombajó torta

1 db piskótekercs (a tuti receptet itt írtam le: http://etelallergiasok.reblog.hu/tokeletes-mentes-piskota---alaprecept )

a krémhez:

15 dkg laktózmentes vaj

8 dkg xylit

4 tojássárgája

2 evőkanál rum vagy málnaszörp

a bombához:

5 tojássárgája

10 dkg xylit

1 mokkáskanál fahéj

2 evőkanál gluténmentes kakaópor

2,5 dl laktózmentes tej vagy rizstej

10 dkg 71 %-os étcsokoládé

10 g zselatin

2,5 dl laktózmentes tejszín

pici rum

1. A piskótatekercset elkészítettem a leírtak szerint, 7 tojásból.

2. Míg feltekerve az előszobában várakozott és hűlt, addig megcsináltam a krémet. A szobahőmérsékletű vajat összekevertem a xylittel, egyenként hozzáadtam a tojássárgákat és a végén a rummal ízesítettem.

3. A krémet jó vastagon a piskótára kentem, szorosan feltekertem, majd folpackba bugyolálva ment a hűtőbe.

4. A  tojássárgájákat habosra kevertem a xylittel, a fahéjjal és a kakaóporral.

5. A tejet felforraltam, beleraktam a csokipasztillákat. Miután felolvadtak benne, az egészet hozzáöntöttem a tojássárgás masszához és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrű krémet főztem belőle. 

6. Egy zacskó zselatint összekevertem 4 evőkanál langyos vízzel és a csokikrémbe kevertem.

7. A végén egy pici rummal ízesítettem.

8. A tejszínt kemény habbá  vertem. Fontos, hogy felhasználás előtt legalább 4-5 órát hűtőben tartsuk a tejszínt, így hamarabb fel tudjuk verni és keményebb habunk lesz! 

8. A kihűlt krémet összeforgattam a tejszínhabbal. Lehet nyugodtan nyalakodni, annyira finom ez a csokikrém, hogy nagykanállal falatoznám legszívesebben...

9. Ezután kezdődött ám a móka, a rétegezés. Egy mélyebb jénait kibéleltem folpackkal (lehet alufóliával is).

10. A hűtőből kivettem a piskótatekercset és ujjnyi vastag szeletekre vágtam fel. Kibéleltem vele a jénai alját és oldalát egy sorban. A csokikrémet, mint valami habarcsot használtam, és a szabadon maradt helyeket kitöltöttem vele. Ezután újabb réteg piskóta és újabb réteg krém következett egészen addig, amíg el nem fogyott az alapanyag.

11. Egy éjszakán át a hűtőben hagytam összeérni az ízeket.

12. Másnap csak kiborítottam a jénaiból egy tálcára és  tortaként szeleteltem.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.