Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mentes kelt kakaós szívecskék

Sziasztok!

Ma egy édes mentes kelt tésza receptjét hoztam, természetesen továbbra is maradva a Valentin-nap vonalon, ha már megígértem. 

Többfajta kelt tészta receptem van, ma azt osztom meg veletek, ami a legjobban hasonlít a hagyományoshoz.

Az eredeti recept 25 dkg búza finomlisztet és 25 dkg réteslisztet írt. Én is kétfajta lisztből dolgoztam, az Mgél gluténmentes kenyérlisztjét és rizslisztet használtam fel, az arányokat azonban eltoltam, de azokat mindjárt írom a pontos receptben.

A formázása hasonlít a hagyományos pálmalevélhez, de egy kis csavarral szívecskét készítettem belőle. 

gluténmentes laktózmentes cukormentes mentes kelt tészta

Mentes kelt kakaós szívecskék

1,5 dl rizstej

2,5 dkg élesztő

5 evőkanál xylit

40 dkg Mgél gluténmentes kenyérliszt

10 dkg rizsliszt

1 csipet só

1 egész tojás

10  dkg laktózmentes vaj

1 evőkanál 20-22 %-os kakaópor

5 evőkanál xylit

1. A rizstejet langyosra melegítettem. Beletettem egy kanál xylitet és belemorzsoltam az élesztőt.

2. A kétfajta lisztet kimértem, átszitáltam. A közepébe beleütöttem a tojást, hozzáadtam a sót és a maradék xylitet.

3. A vajat apróra vágtam, a mikróban enyhén megolvasztottam, majd azt is mehetett a liszthez.

4. Közben az élesztő is felfutott, ugrott is azonnal a többi hozzávalóhoz. Alaposan összegyúrtam őket, majd meleg helyen 50 percet kelesztettem.

5. A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

6. A kakaóport összekevertem a xylittel.

7. A tésztát kb. fél centi vastagságú téglalapra nyújtottam. A közepét megjelöltem. Az egészet megkentem vízzel, majd rászórtam a kakaóporos keveréket. A közepén egy kb. 3 cm-es sávot szabadon hagytam. Mindkét vége felől feltekertem a tésztát középig. Ujjnyi vastag szeleteket vágtam belőle.

8. Sütőpapírral kibélelt tepsibe fektettem őket. A közepén a töltelék nélküli részen kihúztam a tésztát, így szív alakúra formáztam.

9. A sütőben 12-15 perc alatt készre sütöttem.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

Mentes madártej szívhabbal

Sziasztok!

Hétvégén itt a Valentin-nap, amit én speciel nem kedvelek, de jópofa kajákat lehet készíteni ennek apropóján, úgyhogy egész héten ilyen ötletekkel foglak benneteket bombázni, hátha kedvet kaptok valamelyik elkészítéséhez (szép barokkos körmondattal sikerült indítanom a hetet, halleluja:) ).

A madártej az a kaja, amit szerintem mindenki szeret. Ráadásul leves, főétel és desszert helyett is bármikor bevethető, szóval elég univerzális. Arról nem is beszélve, hogy nagyon hamar készen van, szóval vasárnapi desszertfélének simán bárki (akár egy férfi is) meglepheti vele a kedvesét.

laktózmentes gluténmentes cukormentes mentes madártej szív alakú hab

Mentes madártej szív alakú habbal

A tejhez

0,75 liter rizstej

1/2 zacskó gluténmentes vaníliás pudingpor

3 tojássárgája

2 evőkanál xylit

A madárhoz

3 tojásfehérje

1 evőkanál xylit

1 csipet só

1. A pudingport összekevertem a xylittel és a tojássárgájával.

2. Lassan hozzáadtam a tejet, miközben csomómentesre kevertem.

3. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett felforraltam, hagytam, hogy egy picit besűrűsödjön. Levettem a tűzről, kiszedtem tálakba.

4. A tojásfehérjéből a xylittel és a sóval kemény habot vertem.

5. Mikrohullámú sütőben 1,5 perc alatt 700 watton készre főztem. Miután kivettem, összeesett, nem kell megijedni :)

6. A legkisebb méretű szaggatóval szíveket vágtam ki belőle és a vaníliás tej tetejére ültettem őket.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

Mentes Tarte Tatin avagy fordított almatorta

Sziasztok!

Szeretek inspirálódni. Az ihlet/ötlet jöhet akár a Pinterestről, akár utazás során egy helyi különlegességből, akár egy akciós újságból.

Ma ez utóbbiból szereztem a receptemet. Az épp aktuális Lidl újság második oldalán az akciós almák alatt lettem figyelmes Széll Tamás Tarte Tatin, avagy a klasszikus almatorta című írására.

Mivel volt itthon minden hozzávaló, kedvet is kaptam ennek az elkészítéséhez.

Egy kicsit jobban utánanéztem, honnan is ered ez a sütemény. Ehhez is többfajta urbán legenda tartozik. A legismertebb az, hogy édesapjuk halála után a Tatin nővérek örökölték meg a szállodájuk üzemeltetését. Egyikük, Caroline az intézmény igazgatásával, másikuk, Stéphanie a konyha vezetésével foglalkozott. Történt egyszer, hogy Stéphanie elfelejtett a híres almatortája alá tésztaréteget tenni, így a kész vajas-omlós tésztát az almák fölé helyezte, így sütötte ki. Egy kis hűlés után egy tányérra borította a tésztával lefelé, így született meg a ma is közkedvelt édesség.

Az eredeti receptben almát használtak, de mivel maga a tészta se nem sós, se nem édes, ezért mostanság már szilvás, körtés, sőt, zöldséges variációk is elterjedtek.

Nagyon egyszerű elkészíteni, egy kis macera a karamell elkészítésével van. Ha azonban teflon edényt használunk, a karamell megszilárdulása után egy papírtörlővel simán meg tudjuk oldani a tisztítást.

Ez a recept glutén- és laktózmentes, azonban cukrot használtam hozzá. Ha valaki ki akarja váltani, a kókuszcukrot tudom ajánlani helyette, ezzel tudunk a karamellhez hasonló végeredményt elérni.

Az elkészítés során nagyjából az akciós újságban megjelent receptet követtem, természetesen a hozzávalókon módosítottam, hogy mentes legyen.

gluténmentes laktózmentes fordított almatorta Tarte Tatin mentes almatorta mentes Tarte Tatin
A már tányérra fordított tortácska

Mentes Tarte Tatin avagy fordított almatorta

Tészta

34 dkg gluténmentes liszt (én az M-gél gluténmentes kenyérlisztjét használtam)

10 dkg laktózmentes vaj

4 dkg kacsazsír

1 csipet só

1 db egész tojás

kb. két kanál hideg víz

Almaréteg

12 dkg kristálycukor/kókuszcukor

6 dkg laktózmentes vaj

1 evőkanál citromlé

3 db nagy zöldalma

1. A liszthez hozzáadtam a szobahőmérsékletű vajat és kacsazsírt, tettem hozzá egy csipet sót és a tojást, majd elkezdtem gyúrni. A zsiradéktól majdnem összeállt, egy nagyon pici hideg vizet kellett hozzáadagolnom, hogy teljesen jó legyen.

2. Folpackba csomagoltam és hűtőbe raktam egy órára.

3. Az almákat hámozás nélkül kimagoztam, majd vékony cikkekre vágtam. 

4. A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

5. Elővettem egy olyan serpenyőt, amit a sütőben is tudok használni, majd belemértem a cukrot és elkezdtem olvasztani.

6. Az aranybarna karamellt levettem a gázról, majd belekevertem a vajat és a citromlevet. 

6. Szépen elhelyeztem benne az almacikkeket.

7. A hűtőből kivettem a tésztát, kb. fél centi vastagra nyújtottam, majd kivágtam belőle egy akkora korongot, hogy be tudjam fedni az almákat.

8. Alaposan odanyomkodtam az edény falához, villával jó sok helyen kiszúrkáltam, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben és beraktam a sütőbe.

9. 40 percig sütöttem, majd miután kivettem, fél órát pihentettem. Ennyi idő alatt a karamellréteg újra megszilárdult, szépen körbeölelte az almaszeleteket.

10. Egy gyors mozdulattal egy tányérra borítottam az egészet. Lehet hozzá vaníliafagyit vagy tejszínhabot kínálni, de mi önmagában ettük.

11. Nekem ekkora mennyiségből egy nagy serpenyő és két kis szufléforma lett tele.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

Mentes frankfurti leves

Sziasztok!

Nem nagyon szoktam levest enni, ezt az eddigi recepteken észrevehető, hiszen még egyet sem osztottam meg veletek. Tegnap azonban úgy ébredtem, hogy úgy ennék egy kis levest. Szeretem a kelkáposztát, így esett a választásom a frankfurti levesre.

A különbség a hagyományos elkészítési mód és eközött az az, hogy nem raktam bele habarást, így teljesen liszt- és tejfölmentes.

A kelkáposzta nem savanyítható, de viszonylag magas az ásványi anyag és fehérje tartalma, a C- és B-vitamin tartalma pedig legalább annyi, mint a fejes testvéréé.

gluténmentes cukormentes laktózmentes mentes frankfurti leves frankfurti leves

Mentes frankfurti leves

1 kis fej kelkáposzta

3 fej burgonya

1 kis fej vöröshagyma

2 szál bécsi virsli

1 kis darab házi csípős mangalica kolbász

bors

köménymag

piros paprika

olaj

1. A kelkáposzta szélső leveleit leszedtem, kivágtam a torzsáját és vékonyan felszeleteltem.

2. A krumplikat megpucoltam, apró kockákra  vágtam.

3. A hagymát tisztítás után felkockáztam, majd olajon üvegesre pároltam.

4. Hozzáadtam a fűszereket, alaposan összekevertem. Beleraktam a kelkáposztát és a krumplikockákat. Felöntöttem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Közepes lángon feltettem főni.

5. Közben a kolbászt kétfelé, a virsliket karikákra vágtam.

6. A zöldségek hamar megpuhultak, ekkor belekerültek a kolbászdarabok és a virslikarikák. Még hagytam őket együtt rottyani, majd tálaltam is.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

Mentes csípős csirke zöldséges kölessel

Sziasztok!

Ezt a receptet Judit barátnőmtől tanultam, aki imádja a csípőset. Ajándékba kapott egy üveg Sárréti Chilifarmos Füst az üstben BBQ szószt, amiből egy olyan csípős csirkeszárnyas menüt készített, hogy tüzet okádtunk.

Ma eszembe jutott, hogy mennyire ennék megint valami csípőset, így ez lett az ebéd.

Köretnek kölest választottam, amit gluténérzékenyek is fogyaszthatnak. Még mindig kevés alkalommal fogyasztunk kölest, pedig a benne lévő magas rosttartalomnak köszönhetően könnyen emészthető, így akár a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Jó hatással van a bőrre, a hajra és a körmökre is.

laktózmentes cukormentes gluténmentes csípős csirke

Mentes csípős csirke zöldséges kölessel

1 csirkemell

1 üveg Sárréti Chilifarm Füst az üstben BBQ szósz

fél tubus csípős Piros Arany

2 evőkanál csípős ketchup

bors

chilipor

4 evőkanál méz/diabetikus mézpótló

3 evőkanál olaj

1 tasak köles

5 dkg gyorsfagyasztott zöldségkeverék

1. A csirkemellett szeletekre vágtam. Azért választottam ezt a húsfajtát, mert Zé nem szereti a csontos húst. De természetesen csirkeszárnyból vagy dobverőből is nagyon fincsi.

2. A BBQ szószt összekevertem egy fél tubus csípős Piros Arannyal. Megízesítettem a ketchuppal. Adtam hozzá borsot, sót, chiliport. A végén rácsorgattam a mézet és az olajat. Egy sűrű masszát kaptam, amibe a hússzeleteket bepácoltam egy fél napra. Ha van elég időtök, akkor akár egész éjszakára a hűtőben hagyhatjátok, hogy jobban összeérjenek az ízek.

3. A bepácolt hússzeleteket egy tepsibe rakosgattam. Befedtem fóliával és a 200 fokra előmelegített sütőbe raktam.

4. Míg sült a husi, addig egy edényben feltettem a tasakos kölest főni. Kb. 16-18 perc kell neki.

5. Egy másik edényben vizet forraltam és előfőztem a zöldségeket.

6. A főtt zöldséget összekevertem a kész kölessel.

7. Közben a husit kitakartam és hagytam, hogy megpiruljon a teteje.

8. Együtt tálaltam őket.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább
«
123

etelallergiasok

blogavatar

Évek óta laktózérzékeny vagyok és mostanság a gluténos dolgok sem a barátaim. A "mentes" étkezés így esetemben nem egy divatos irányzat, hanem kényszer, amit megpróbálok minden percében élvezni. Tarts velem te is, éljünk együtt "mentesen"!

HTML

Utolsó kommentek

Feedek