Sziasztok!

Ma egy édes mentes kelt tésza receptjét hoztam, természetesen továbbra is maradva a Valentin-nap vonalon, ha már megígértem. 

Többfajta kelt tészta receptem van, ma azt osztom meg veletek, ami a legjobban hasonlít a hagyományoshoz.

Az eredeti recept 25 dkg búza finomlisztet és 25 dkg réteslisztet írt. Én is kétfajta lisztből dolgoztam, az Mgél gluténmentes kenyérlisztjét és rizslisztet használtam fel, az arányokat azonban eltoltam, de azokat mindjárt írom a pontos receptben.

A formázása hasonlít a hagyományos pálmalevélhez, de egy kis csavarral szívecskét készítettem belőle. 

gluténmentes laktózmentes cukormentes mentes kelt tészta

Mentes kelt kakaós szívecskék

1,5 dl rizstej

2,5 dkg élesztő

5 evőkanál xylit

40 dkg Mgél gluténmentes kenyérliszt

10 dkg rizsliszt

1 csipet só

1 egész tojás

10  dkg laktózmentes vaj

1 evőkanál 20-22 %-os kakaópor

5 evőkanál xylit

1. A rizstejet langyosra melegítettem. Beletettem egy kanál xylitet és belemorzsoltam az élesztőt.

2. A kétfajta lisztet kimértem, átszitáltam. A közepébe beleütöttem a tojást, hozzáadtam a sót és a maradék xylitet.

3. A vajat apróra vágtam, a mikróban enyhén megolvasztottam, majd azt is mehetett a liszthez.

4. Közben az élesztő is felfutott, ugrott is azonnal a többi hozzávalóhoz. Alaposan összegyúrtam őket, majd meleg helyen 50 percet kelesztettem.

5. A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

6. A kakaóport összekevertem a xylittel.

7. A tésztát kb. fél centi vastagságú téglalapra nyújtottam. A közepét megjelöltem. Az egészet megkentem vízzel, majd rászórtam a kakaóporos keveréket. A közepén egy kb. 3 cm-es sávot szabadon hagytam. Mindkét vége felől feltekertem a tésztát középig. Ujjnyi vastag szeleteket vágtam belőle.

8. Sütőpapírral kibélelt tepsibe fektettem őket. A közepén a töltelék nélküli részen kihúztam a tésztát, így szív alakúra formáztam.

9. A sütőben 12-15 perc alatt készre sütöttem.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.