Sziasztok!

Először is boldog új évet :) Remélem mindenkinek nagyszerűen telt a az év első napja.

Ha új év, akkor mindenki asztalára lencsefőzelék és malacsült kerül a néphagyomány szerint. Nálunk sem volt ez másképp. Én amúgy is nagyon szeretem a lencsét, szívesen fogyasztom nem csak január elsején, így egy jól bevált receptet osztok meg veletek.

A lencse az egyik legrégebbi ételünk, amiről már a Bibliában is több ízben említést tesznek. Antioxidáns hatású, ami miatt fontos szerepet játszik a betegségek megelőzésében. Erősíti az immunrendszerünket, fokozza a nemi vágyat és segít a meddőség megelőzésében. Mivel könnyen emészthető és nem emeli meg a vércukorszintet, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Magyarországon főleg a hazai zöldesbarna és a vöröslencse az elterjedt, én ebben az esetben a hazai fajtát használtam.

Az étel nem  tartalmaz lisztet, cukrot és állati tejszínt sem, így mindenféle érzékeny bátran fogyaszthatja.

Újévi mentes lencsefőzelék

30 dkg füstölt karaj

4+4 db babérlevél

25 dkg lencse

1 doboz növényi főzőtejszín (2,5 dl)

1/2 szál csípős mangalica kolbász

1 csipet só

1. A 30 dkg füstölt karajt annyi hideg vízben tettem fel főni, hogy ellepje. Megbolondítottam 4 db babérlevéllel. Amikor felforrt, visszább vettem a hőfokot és gyöngyönző vízben szép lassan puhára főztem a husit. Mivel este álltam neki, ezért hagytam, hogy másnap reggelig a vízben csücsüljön a karaj és együtt hűljenek ki. Ez adja az alapját a főzelékünknek. A füstölt húsból kioldódnak az ízek és a só, a babérlevél pedig ad neki egy kis pikantériát.

2. Még szintén előző este a 25 dkg lencsét alaposan átmostam hideg vízzel, majd miután már szép tiszta volt a leöntött lé, háromszoros folyadékkal nyakon öntöttem.

3. Reggel a husit kihalásztam a füstölt léből, majd a néhányszor újra átöblített lencsét ebben az ízes folyadékban tettem fel főni. Nagyjából annyival, hogy bőven ellepje.

4. Újra 4 db babérlevéllel ízesítettem. Miután a hús nagyon sós volt, ezért csak egy csipetnyit kellett hozzáadnom. Mindenképpen kóstoljuk meg a levünket, nehogy túlsózzuk az ételt!

5. Ahogy a lencse főtt, elkezdett dagadni, ezért a füstölt levet folyamatosan utána kellett pótolni. Vigyázzunk, hogy mindig csak kevés vizet adjunk hozzá egyszerre, nehogy a főzelékünkből leves legyen a végén!

6. Miután megpuhult a lencse, kb. a 3/4-ét kivettem egy edénybe. Hozzáadtam a növényi főzőtejszínt és botmixerrel egyneműre pépesítettem őket. Mivel a recept nem tartalmaz hozzáadott lisztet, ezért a leturmixolt lencse fogja besűríteni a főzeléket, a növényi főzőtejszín pedig lágyabbá, krémesebbé teszi.

7. A lencsepépet visszatettem a lábosba és még egyet rottyantottam rajta a tűzön.

8. Feltétnek a főtt füstölt karajt és egy kis sült csípős mangalica kolbászt kínáltam hozzá.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.