Sziasztok!

Édesanyámnak van egy nagyon tuti pogácsa receptje, ami búzalisztből elkészítve mindenkit levesz a lábáról. Ha vendégeket várunk, azt mindig bevetem, garantált a siker.

Ezt a pöpec kis receptet dolgoztam át úgy, hogy glutén-laktóz-cukormentes legyen. Állagra nyilván nem olyan, mint a búzalisztes nagytestvére, de a maga kategóriájában igencsak előkelő helyet foglal el a palettán.

Mentes sajtos pogácsa

40 dkg rizsliszt

10 dkg kukoricaliszt

15 dkg laktózmentes trappistasajt

2 tojássárgája

2 dl rizstej

2,5 dkg élesztő

1 evőkanál xylit

1 doboz laktózmentes tejföl

12,5 dkg laktózmentes vaj

12,5 dkg zsír

1 egész tojás

köménymag

1. A kétfajta lisztet összekevertem. A trappista sajtot lereszeltem.

2. A rizstejet langyosra melegítettem, belekevertem az egy evőkanál xylitet és belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam, hadd fusson fel.

3. A lisztkeverék közepébe egy kis mélyedést készítettem, beleütöttem egy tojássárgáját. Ehhez hozzáöntöttem a tejfölt, a lágy vajat és zsírt, a sót és az élesztős tejet. Megspékeltem az egészet a reszelt sajttal és alaposan kidagasztottam. 

4. Fél órát hagytam pihenni a tésztát, majd újra átgyúrtam és egy szimplát hajtottam rá. Ez azt jelenti, hogy téglalap alakúra nyújtottam, majd háromrészbe osztottam. A jobb oldali részt középre hajtottam, majd az egészet betakartam a bal oldali tésztával.

5. Újabb félóra pihentetés és egy újabb szimpla hajtás következett. Ezután kb. 2 cm-re nyújtottam a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kivágtam a pogikat. 

6. Egy tojást felvertem, majd lekentem vele a pogácsák tetejét. Köménymaggal alaposan megszórtam őket.

7. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam és kb. 15-20 perc sütés után készen is voltak.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.