Sziasztok!
Édesanyámnak van egy nagyon tuti pogácsa receptje, ami búzalisztből elkészítve mindenkit levesz a lábáról. Ha vendégeket várunk, azt mindig bevetem, garantált a siker.
Ezt a pöpec kis receptet dolgoztam át úgy, hogy glutén-laktóz-cukormentes legyen. Állagra nyilván nem olyan, mint a búzalisztes nagytestvére, de a maga kategóriájában igencsak előkelő helyet foglal el a palettán.
Mentes sajtos pogácsa
40 dkg rizsliszt
10 dkg kukoricaliszt
15 dkg laktózmentes trappistasajt
2 tojássárgája
2 dl rizstej
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál xylit
1 doboz laktózmentes tejföl
12,5 dkg laktózmentes vaj
12,5 dkg zsír
só
1 egész tojás
köménymag
1. A kétfajta lisztet összekevertem. A trappista sajtot lereszeltem.
2. A rizstejet langyosra melegítettem, belekevertem az egy evőkanál xylitet és belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam, hadd fusson fel.
3. A lisztkeverék közepébe egy kis mélyedést készítettem, beleütöttem egy tojássárgáját. Ehhez hozzáöntöttem a tejfölt, a lágy vajat és zsírt, a sót és az élesztős tejet. Megspékeltem az egészet a reszelt sajttal és alaposan kidagasztottam.
4. Fél órát hagytam pihenni a tésztát, majd újra átgyúrtam és egy szimplát hajtottam rá. Ez azt jelenti, hogy téglalap alakúra nyújtottam, majd háromrészbe osztottam. A jobb oldali részt középre hajtottam, majd az egészet betakartam a bal oldali tésztával.
5. Újabb félóra pihentetés és egy újabb szimpla hajtás következett. Ezután kb. 2 cm-re nyújtottam a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kivágtam a pogikat.
6. Egy tojást felvertem, majd lekentem vele a pogácsák tetejét. Köménymaggal alaposan megszórtam őket.
7. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam és kb. 15-20 perc sütés után készen is voltak.
Jó étvágyat!
Üdv:
Cs.
Utolsó kommentek