Sziasztok!

Az úgy kezdődött, hogy még karácsony előtt megláttam a tacskós újságban, hogy akciós a kis szuflé forma. Na, rögtön be is izzítottam magunkat és sikerült is 4 db-ot beszerezni ezekből a kis cukiságokból.

Miután nálunk voltak a drágaszágok, adódott a kérdés, hogy mit csináljak benne először? Mivel Zé mákmániás, ezért az első remekművem egy mákfelfújt volt. Azt csak találomra összedobáltam, nem írtam le a receptjét, így azt majd egyszer, ha újra tudom reprodukálni, megosztom veletek.

Az ünnepi hajcihőben a formácskák kissé feledésbe merültek, de ma nagy örömmel fedeztem fel őket újra és készítettem is bennük egy isteni mentes mákpudingot házi cseresznyeszósszal.

Nemcsak Mr. Mákmániás, hanem én is szeretem fogyasztani ezt a gyógynövényt. Mivel sokat futok, fontos, hogy a csontjaim jó állapotban legyenek. A  mákban lévő foszfor nagyban elősegíti a kalcium beépülését a csontokba. Ezen kívül görcsoldó és köhögéscsillapító hatása is van.

A recept egyébként irtó egyszerű, a bűvös 4-es számot kell megjegyezni és már mérhetjük is a hozzávalókat.

Mentes mákpuding házi cseresznyeszósszal

1,5 dl rizstej

4 dkg gluténmentes liszt (én az Mgél gluténmentes kenyérlisztjét használtam)

4 dkg xylit

4 dkg laktózmentes vaj

4 dkg darált mák

4 tojás

1 narancs reszelt héja

1 kanál lime lé

1. Felforraltam a rizstejet.

2. A  vajat feltettem a gázra, mikor megolvadt, beleraktam a gluténmentes lisztet, egy kicsit összekevertem őket, majd a forró rizstejet apránként beleöntve, sűrűre főztem.

3. Miután langyosra hűlt, beleraktam a mákot, a xylitet, a narancs reszelt héját és a lime levet.

4. A tojássárgákat külön választottam a fehérjétől. A sárgákat habosra kavartam, a fehérjéket keményre vertem.

5. Óvatosan összeforgattam a tojásos cuccot a mákossal.

6. A szufléformákat kikentem vajjal, megszórtam kókuszcukorral, de lehet xylittel is, vagy ha eheted, akkor barnacukorral. Kb. a háromnegyedéig kanalaztam bele a masszát, helyet hagyva a növekedésnek.

7. A sütőt előmelegítettem, kb. 200 fokra. A formákat tepsibe raktam, majd a tepsi aljára vizet engedtem. Kb. ez is a formák háromnegyedéig ért fel.

8. Fél órát ücsörögtek a sütőben és tádám, már készen is voltak. Ha nem vagy biztos abban, hogy már jó (bár a teteje kissé pirulni kezd), akkor szúrj bele egy hústűt. Ha már nem ragad rá semmi, akkor tuti készen vagy!

9. Még 2014-ben raktam el néhány üveg cukormentes cseresznyelekvárt. Ebből most egy fél üvegnyit egy edénybe öntöttem, adtam hozzá egy kis vizet és a gázon összeforraltam.

10. A kész mákpudingokat kiborítottam a formából, meglocsoltam a házi cseresznyeszósszal és már ettük is.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tetszett a recept? Keress minket a Facebookon is: 

https://www.facebook.com/etelallergiasok/