Sziasztok!

A napokban megláttam az egyik bevásárlóközpont zöldséges pultjánál néhány édes köményt, így elhatároztam, hogy ma a rántott husi mellé ezt fogom köretként kínálni.

Az édeskömény, vagy más néven bécsi kapor csak nevében rokona a konyhai köménynek. Kicsit az ánizsra hajaz, így teljesen más ízélményünk lesz. Régen nagyon népszerű volt, főleg Indiában, Kínában és a mediterrán vidéken élők körében. 

Éhségcsillapító hatása mellett kitűnő a hasfájásra, puffadásra. Biztosan mindenki hallotta már, hogy a kisbabáknak az ebből készült teát javasolják ilyen panaszoknál. Csökkenti az asztma és a köhögés tüneteit, magas káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő hatása is van.

Summa summárum: ha tehetitek, néha varázsoljatok az asztalra édesköményből készült finomságokat, változatosabbá tehetitek vele a konyhátokat.

Íme a vacsora, fogyasztásra készen. Nyami.

Mentes rántott husi párolt édesköménnyel és fűszeres tejföllel

30 dkg csirkemell szelet

kukoricaliszt

2 tojás

kukoricadara

olaj a sütéshez

2 közepes fej édeskömény

6 dkg laktózmentes vaj

1 fél citrom leve

1 evőkanál kapor

1 doboz laktózmentes tejföl

1 evőkanál kapor

1 evőkanál petrezselyem

csipet só

csipet bors

1 fél citrom leve

1 mokkáskanál mustár

1 mokkáskanál fokhagyma granulátum

1. Az édeskömény levelét és szárát levágtam. A nyeles leveleire szétbontottam, utána felkarikáztam.

2. A vajat egy serpenyőben megolvasztottam, belekevertem a citromlevet, a kaprot, majd hozzáöntöttem az édeskömény karikákat. Befedtem és 15-20 percig pároltam. Néha kevertem rajta egyet, hogy ne kapjon oda.

3. A tejfölhöz hozzáadtam a kaprot, petrezselymet, sót, borsot, mustárt és fokhagyma granulátumot. Belefacsartam a citromlevet, majd alaposan összedolgoztam. Betettem a hűtőbe, hogy érjenek össze az ízek.

4. A csirkemellet sóztam, borsoztam. Kukoricalisztbe, tojásba és kukoricadarába forgattam. Bő, forró olajban aranybarnára sütöttem.

5. Minden nagyjából egy időben lett kész, így lehetett is azonnal tálalni.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.