Sziasztok!
A napokban megláttam az egyik bevásárlóközpont zöldséges pultjánál néhány édes köményt, így elhatároztam, hogy ma a rántott husi mellé ezt fogom köretként kínálni.
Az édeskömény, vagy más néven bécsi kapor csak nevében rokona a konyhai köménynek. Kicsit az ánizsra hajaz, így teljesen más ízélményünk lesz. Régen nagyon népszerű volt, főleg Indiában, Kínában és a mediterrán vidéken élők körében.
Éhségcsillapító hatása mellett kitűnő a hasfájásra, puffadásra. Biztosan mindenki hallotta már, hogy a kisbabáknak az ebből készült teát javasolják ilyen panaszoknál. Csökkenti az asztma és a köhögés tüneteit, magas káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő hatása is van.
Summa summárum: ha tehetitek, néha varázsoljatok az asztalra édesköményből készült finomságokat, változatosabbá tehetitek vele a konyhátokat.
Mentes rántott husi párolt édesköménnyel és fűszeres tejföllel
30 dkg csirkemell szelet
kukoricaliszt
2 tojás
kukoricadara
olaj a sütéshez
2 közepes fej édeskömény
6 dkg laktózmentes vaj
1 fél citrom leve
1 evőkanál kapor
1 doboz laktózmentes tejföl
1 evőkanál kapor
1 evőkanál petrezselyem
csipet só
csipet bors
1 fél citrom leve
1 mokkáskanál mustár
1 mokkáskanál fokhagyma granulátum
1. Az édeskömény levelét és szárát levágtam. A nyeles leveleire szétbontottam, utána felkarikáztam.
2. A vajat egy serpenyőben megolvasztottam, belekevertem a citromlevet, a kaprot, majd hozzáöntöttem az édeskömény karikákat. Befedtem és 15-20 percig pároltam. Néha kevertem rajta egyet, hogy ne kapjon oda.
3. A tejfölhöz hozzáadtam a kaprot, petrezselymet, sót, borsot, mustárt és fokhagyma granulátumot. Belefacsartam a citromlevet, majd alaposan összedolgoztam. Betettem a hűtőbe, hogy érjenek össze az ízek.
4. A csirkemellet sóztam, borsoztam. Kukoricalisztbe, tojásba és kukoricadarába forgattam. Bő, forró olajban aranybarnára sütöttem.
5. Minden nagyjából egy időben lett kész, így lehetett is azonnal tálalni.
Jó étvágyat!
Üdv:
Cs.
Utolsó kommentek