Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mentes camembert tallérok áfonyaszósszal és rósejbnivel

Sziasztok!

Mint már írtam, imádom a sajtokat. Az egyik kedvencem a camembert, amit szerencsére az egyik üzletláncban már laktózmentes változatban is lehet kapni. Elég sűrűn veszek belőle, nagyon változatosan el lehet készíteni és bármilyen ételt fel tud dobni az íze.

A camembert sajtot a legenda szerint egy francia parasztasszony "találta fel" és III. Napóleon asztalára is eljutott. A császárnak annyira megízlett a csemege, hogy azután a vendégeit ezzel lepte meg. Így azok tovább vitték a világ minden tájára a sajt hírét.

Mentes camembert tallérok áfonyaszósszal és rósejbnivel

2 doboz camembert sajt

bors

gluténmentes liszt

1 tojás

kukoricadara

5 dkg cukormentes áfonyalekvár

2 evőkanál víz

30 dkg burgonya

1. A krumplit meghámoztam, hasábokra vágtam, majd forró olajban feltettem sülni.

2. A camembert sajtokat hosszában félbevágtam, majd borsot őröltem rá. Gluténmentes lisztbe, felvert tojásba és kukoricadarába paníroztam. Fontos, hogy a sajt bundája elég vastag legyen ahhoz, hogy megolvadt állapotában se folyjon ki, ezért a tojásba és a darába kétszer forgattam bele.

3. Felforrósított olajban egyszerre két darabot kisütöttem. Én kb. percenként megforgatom őket, nehogy az legyen, hogy az egyik oldalán már tönkrement a panír, a másik oldal meg még nyers. Két darabnál azért nem szoktam többet beletenni a serpenyőbe, mert visszahűl az olaj és nem sül, csak megszívja magát.

4. Az áfonyalekvárt összekevertem a vízzel és rottyantottam rajta egyet a tűzhelyen.

5. A kisült camembert tallérokat meglocsoltam az áfonyaszósszal és a rósejbnivel együtt tálaltam.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

Mindenmentes belga csodacsokitorta

Sziasztok!

Imádom a csokit. Főleg az étcsokit, laktózérzékeny révén másfajtát nem is fogyaszthatok. Szeretem tortákba is felhasználni, nagyon fel tud dobni egy fáradt nap után egy kis csokitorta. 

A mai receptem elkészítése baromi egyszerű, komolyan mondom, hogy a grammokban megadott mennyiségek pontos kimérése több időt vesz el az ember lányától, mint maga a tortakészítési folyamat :)

Fontos, hogy nagyon jó minőségű csokoládét használjunk (én jelen esetben 55 %-os belga csokoládéból készítettem), a tortabevonóból nem ilyen lesz, szólok előre.

Nem egy olcsó és szép sütemény, de aki megkóstolja, időről-időre újra el fogja készíteni, annyira finom.

Akkor grammos mérlegeket elő és kezdődjön a móka! (Előre elnézést kérek az agyament mennyiségekért, dehát ezt írta a receptes könyvem :) )

gluténmentes laktózmentes cukormentes belga csokitorta

Mindenmentes belga csodacsokitorta

210 g belga étcsokoládé (55 %-os)

134 g laktózmentes vaj VAGY kókuszzsír

100 g xylit

4 db tojás

15 g xylit

1 csipet só

30 g gluténmentes liszt VAGY kókuszliszt

1. A belga csokit, a zsiradékot és a xylitet egy edényben vízgőz felett megolvasztottam. Nem kell túlmelegíteni, éppen csak felolvadjanak és egyneműek legyenek. Elkevertem benne a csomókat.

2. A tojásfehérjéket a xylittel és a sóval lágy habbá vertem. Nem kell keményre verni, mint a piskótánál!

3. A felolvasztott csokis masszába óvatosan belekevertem a tojássárgájákat. Ha túlmelegítettük, megvan a veszélye annak, hogy a tojássárgából rántotta lesz, ezért figyeljünk a hőfokra!

4. A lágy tojásfehérjét és a lisztet óvatosan beleforgattam a keverékbe és már mehetett is a formaleválasztóval kifújt tortaformába. Ez a mennyiség egy 20 cm-es tortakarikához elegendő.

5. 150 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütöttem.

Ne ijedjünk meg, ha egy kicsit ragadós lesz a sütési idő letelte után a tortánk belseje, direkt ilyennek kell lennie! Azon se lepődjünk meg, ha a teteje berepedezik. No para, ilyennek kell lennie!

6. Tejszínnel vagy vanília fagyival tálaljuk. (Én most az L-mínus laktózmentes tejszínből nyomtam a tetejére.)

Tipikusan ronda és finom sütemény, próbáljátok ki ti is! Másnap még finomabb, de nem sok esély van arra, hogy megmenekítsünk egy darabot belőle :)

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

Mentes csirkemáj szalonnába tekerve, fitt salátával

Sziasztok!

Mostanában kicsit elszaladt velem a ló és nem fogtam vissza magam kajálás terén, ezért mára valami kímélő salátát terveztem be. Na meg persze este ismét futás lesz, szóval nem akartam semmi nehezet enni.

Nagyon szeretem a rukkola+sárgarépa+paradicsom+sajt kombinációt, így ma is ezt készítettem. A tejfölös öntet helyett maradt az olívaolaj, így kevésbé hízlaló.

A rukkola mostanság lett divatos hazánkban. Ízében kicsit a földimogyoróra emlékeztet. Elősegíti az emésztést, így nehezebb, zsírosabb ételek mellé kitűnő választás. 

A csirkemáj tele van A-vitaminnal, ami jó a szemnek, de megtalálható benne a folsav is, ami vashiányos állapot esetében nagyon fontos. Egyes kutatások szerint fáradtságcsökkentő hatása is van.

Mentes csirkemáj szalonnába tekerve fitt salátával

Mentes csirkemáj szalonnába tekerve fitt salátával

30 dkg csirkemáj (szív nélkül)

10 dkg vékonyra szeletelt szalonna

10 dkg rukkola

10 dkg sárgarépacsíkok

10 dkg koktélparadicsom

5 dkg laktózmentes trappista sajt 

egy marék natúr napraforgó

egy marék natúr szezámmag

olívaolaj

1. A csirkemájat megtisztítottam a hártyás részektől, két részre vágtam és felraktam hideg vízben főni.

2. Kb. 10 perc alatt készen is volt. Miután kihűlt, betekertem a vékony szeletekre vágott szalonnába. Egy olajjal kikent tepsibe raktam őket, majd előmelegített sütőbe toltam az egészet.

3. A rukkolát összekevertem a sárgarépa csíkokkal, a negyedekre vágott koktélparadicsommal és a kockára vágott sajttal. Meglocsoltam olívaolajjal, majd egy-egy marék szotyit és szezámmagot szórtam a tetejére.

4. Az időközben készen lett csirkemájakkal együtt tálaltam.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

Mentes rántott husi párolt édesköménnyel és fűszeres tejföllel

Sziasztok!

A napokban megláttam az egyik bevásárlóközpont zöldséges pultjánál néhány édes köményt, így elhatároztam, hogy ma a rántott husi mellé ezt fogom köretként kínálni.

Az édeskömény, vagy más néven bécsi kapor csak nevében rokona a konyhai köménynek. Kicsit az ánizsra hajaz, így teljesen más ízélményünk lesz. Régen nagyon népszerű volt, főleg Indiában, Kínában és a mediterrán vidéken élők körében. 

Éhségcsillapító hatása mellett kitűnő a hasfájásra, puffadásra. Biztosan mindenki hallotta már, hogy a kisbabáknak az ebből készült teát javasolják ilyen panaszoknál. Csökkenti az asztma és a köhögés tüneteit, magas káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő hatása is van.

Summa summárum: ha tehetitek, néha varázsoljatok az asztalra édesköményből készült finomságokat, változatosabbá tehetitek vele a konyhátokat.

Íme a vacsora, fogyasztásra készen. Nyami.

Mentes rántott husi párolt édesköménnyel és fűszeres tejföllel

30 dkg csirkemell szelet

kukoricaliszt

2 tojás

kukoricadara

olaj a sütéshez

2 közepes fej édeskömény

6 dkg laktózmentes vaj

1 fél citrom leve

1 evőkanál kapor

1 doboz laktózmentes tejföl

1 evőkanál kapor

1 evőkanál petrezselyem

csipet só

csipet bors

1 fél citrom leve

1 mokkáskanál mustár

1 mokkáskanál fokhagyma granulátum

1. Az édeskömény levelét és szárát levágtam. A nyeles leveleire szétbontottam, utána felkarikáztam.

2. A vajat egy serpenyőben megolvasztottam, belekevertem a citromlevet, a kaprot, majd hozzáöntöttem az édeskömény karikákat. Befedtem és 15-20 percig pároltam. Néha kevertem rajta egyet, hogy ne kapjon oda.

3. A tejfölhöz hozzáadtam a kaprot, petrezselymet, sót, borsot, mustárt és fokhagyma granulátumot. Belefacsartam a citromlevet, majd alaposan összedolgoztam. Betettem a hűtőbe, hogy érjenek össze az ízek.

4. A csirkemellet sóztam, borsoztam. Kukoricalisztbe, tojásba és kukoricadarába forgattam. Bő, forró olajban aranybarnára sütöttem.

5. Minden nagyjából egy időben lett kész, így lehetett is azonnal tálalni.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

Mentes kókuszcsók - maradék tojásfehérjéből

Sziasztok!

Tegnap a bombajó tortához felhasználtam 9 tojássárgáját, így ma előttem állt a feladat, hogy a 9 tojásfehérjével mit is kezdjek.

(Ha lemaradtál a bombajó torta receptjéről, itt megtalálod: http://etelallergiasok.reblog.hu/mentes-bombajo-torta )

Régi kedvencem a nagyon gejl kókuszcsók, amiből elég egy darabot is megenni, annyira eltelsz tőle. Ezt leszámítva nagyon finom, érdemes a kimaradt tojásfehérjék egy részét erre szánni.

laktózmentes gluténmentes cukormentes

Mentes kókuszcsók

2 bögre kókuszreszelék

1/4 bögre xylit

2 tojásfehérje

1. Kimértem a száraz hozzávalókat és belekevertem a tojásfehérjéket, aztán összekevertem őket. Eleinte úgy fog tűnni, hogy kevés a két tojásfehérje és az egészből nem lesz semmi, de nem szabad feladni, mert pár perc erőteljes keverés után bizony szépen összeáll az egész.

2. Ezután elővettem a közepes méretű pogácsaszaggatómat (ami lehet bármilyen alak). Erre azért van szükség, hogy minden darab kb. egyforma legyen. Ezzel el tudjuk kerülni azt, hogy a sülési időben nagy különbségek legyenek.

3. Mindegyikbe két evőkanállal tettem a masszából és szorosan beleegyengettem. Mindezt már egy sütőpapírral kibélelt tepsiben tettem, nekem ennyi masszából (a bögrém kb. 2,5 dl) 9 szép nagy darab kókuszcsókom lett. 

4. 150 fokosra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre szárítottam. Én úgy szeretem, ha teteje picit megég, valahogy vonzódom az égett kajákhoz :)

5. Aki nagyon akarja variálni, az csokiba márthatja a végén, én csak így szimplán tálaltam. Másnapra kicsit visszapuhul, de úgy is nagyon fini-fini-finomságos.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

etelallergiasok

blogavatar

Évek óta laktózérzékeny vagyok és mostanság a gluténos dolgok sem a barátaim. A "mentes" étkezés így esetemben nem egy divatos irányzat, hanem kényszer, amit megpróbálok minden percében élvezni. Tarts velem te is, éljünk együtt "mentesen"!

HTML

Utolsó kommentek

Feedek