Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mentes olaszos spagettisaláta

Sziasztok!

Ma már reggel óta azon agyaltam, mit is kellene főzni ebédre. Valami olyat kívántam, ami tele van szénhidráttal (este intervall edzésen voltam a Futókörösökkel és kellett az energia), de mégsem zsíros és telít.

A választásom így egy könnyű olaszos spagettisalátára esett. Tavaly voltam Milánóban és nagyon megtetszett az ottan ízvilág. Szeretem használni az olívaolajat, a kakukkfüvet, az oregánót, a bazsalikomot, a paradicsomot és a sajtokat, így ezt az ételt is ezekkel ízesítettem.

Ha könnyű, gyors és tápláló ételre vágytok, egy csipetnyi Olaszországgal fűszerezve, akkor bátran fogjatok hozzá!

Futók figyelmébe is ajánlom ezt a kaját. Egy verseny előtt simán lehet reggelire tolni egy tányérral, garantáltan megadja az energialöketet :)

Mentes olaszos spagettisaláta

25 dkg gluténmentes spagettitészta (vagy bármilyen egyéb tészta)

20 dkg csíkokra vágott csirkemell

200 ml növényi főzőkrém

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál fokhagymagranulátum

5 dkg reszelt laktózmentes trappista sajt

1 csipet őrölt bors

1 evőkanál kakukkfű

1 csipet só

2 dkg laktózmentes kékpenészes sajt

6-7 szem datolyaparadicsom

1. A tésztát forrásban lévő vízben feltettem főni. Imádom a hosszú tésztaszálakat a számba szívogatni, de most négy darabba törtem őket, úgy kerültek a lábasba.

2. Az olívaolajon megfuttattam a fokhagymagranulátomot. Aki nem szereti, használhat fokhagymapürét is, de a pornak kevésbé ütős másnap a szaga és a gyomrot sem bántja annyira, szóval én ennél maradtam.

3. Beleraktam a csíkokra vágott csirkemellet, amit zsírjára sütöttem. A husi így kapott egy kérget, de belül puha maradt. 

4. Hozzáadtam a borsot, a kakukkfüvet, megsóztam, majd hozzáöntöttem a növényi főzőkrémet. Rottyantottam rajta egyet, majd miután összeértek az ízek, levettem a tűzről és belekevertem a reszelt trappista sajtot.

5. Időközben készen lett a spagetti is. A főzővizéből egy kanállal a szószba raktam, a többit leszűrtem. 

6. Összekevertem a tésztát a mártással.

7. Tálaláskor a tetejére morzsoltam a tornacipő szagú kékpenészes sajtot és rábiggyesztettem a félbe vágott paradicsomokat.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

Mentes mákpuding házi cseresznyeszósszal

Sziasztok!

Az úgy kezdődött, hogy még karácsony előtt megláttam a tacskós újságban, hogy akciós a kis szuflé forma. Na, rögtön be is izzítottam magunkat és sikerült is 4 db-ot beszerezni ezekből a kis cukiságokból.

Miután nálunk voltak a drágaszágok, adódott a kérdés, hogy mit csináljak benne először? Mivel Zé mákmániás, ezért az első remekművem egy mákfelfújt volt. Azt csak találomra összedobáltam, nem írtam le a receptjét, így azt majd egyszer, ha újra tudom reprodukálni, megosztom veletek.

Az ünnepi hajcihőben a formácskák kissé feledésbe merültek, de ma nagy örömmel fedeztem fel őket újra és készítettem is bennük egy isteni mentes mákpudingot házi cseresznyeszósszal.

Nemcsak Mr. Mákmániás, hanem én is szeretem fogyasztani ezt a gyógynövényt. Mivel sokat futok, fontos, hogy a csontjaim jó állapotban legyenek. A  mákban lévő foszfor nagyban elősegíti a kalcium beépülését a csontokba. Ezen kívül görcsoldó és köhögéscsillapító hatása is van.

A recept egyébként irtó egyszerű, a bűvös 4-es számot kell megjegyezni és már mérhetjük is a hozzávalókat.

Mentes mákpuding házi cseresznyeszósszal

1,5 dl rizstej

4 dkg gluténmentes liszt (én az Mgél gluténmentes kenyérlisztjét használtam)

4 dkg xylit

4 dkg laktózmentes vaj

4 dkg darált mák

4 tojás

1 narancs reszelt héja

1 kanál lime lé

1. Felforraltam a rizstejet.

2. A  vajat feltettem a gázra, mikor megolvadt, beleraktam a gluténmentes lisztet, egy kicsit összekevertem őket, majd a forró rizstejet apránként beleöntve, sűrűre főztem.

3. Miután langyosra hűlt, beleraktam a mákot, a xylitet, a narancs reszelt héját és a lime levet.

4. A tojássárgákat külön választottam a fehérjétől. A sárgákat habosra kavartam, a fehérjéket keményre vertem.

5. Óvatosan összeforgattam a tojásos cuccot a mákossal.

6. A szufléformákat kikentem vajjal, megszórtam kókuszcukorral, de lehet xylittel is, vagy ha eheted, akkor barnacukorral. Kb. a háromnegyedéig kanalaztam bele a masszát, helyet hagyva a növekedésnek.

7. A sütőt előmelegítettem, kb. 200 fokra. A formákat tepsibe raktam, majd a tepsi aljára vizet engedtem. Kb. ez is a formák háromnegyedéig ért fel.

8. Fél órát ücsörögtek a sütőben és tádám, már készen is voltak. Ha nem vagy biztos abban, hogy már jó (bár a teteje kissé pirulni kezd), akkor szúrj bele egy hústűt. Ha már nem ragad rá semmi, akkor tuti készen vagy!

9. Még 2014-ben raktam el néhány üveg cukormentes cseresznyelekvárt. Ebből most egy fél üvegnyit egy edénybe öntöttem, adtam hozzá egy kis vizet és a gázon összeforraltam.

10. A kész mákpudingokat kiborítottam a formából, meglocsoltam a házi cseresznyeszósszal és már ettük is.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tetszett a recept? Keress minket a Facebookon is: 

https://www.facebook.com/etelallergiasok/

Tovább

Ételallergia vagy ételérzékenység?

Sziasztok!

Ételallergia vagy ételérzékenység? Nem ugyanaz a kettő? - De nem ám!

Gyakran felmerül a mindennapi életemben ez a kérdés, sokszor olyanoktól is, akik ebben szenvednek.

Tisztázzuk akkor ezeket a fogalmakat!

Ételallergia

Az allergia minden esetben az immunrendszer heves válasza egy általa valósnak vélt támadásra, ami lehet például madártoll, cicaszőr, pollen, por, de bármilyen étel is. Az ételallergia tünetei az elfogyasztás után néhány perccel, órával később jelentkeznek, amik az alábbiak lehetnek:

- csalánkiütés,

- száj, nyelv, torok, gége megduzzadása, légzési és nyelési nehézség kialakulása,

- ekcéma,

- bőrpír,

- hányás, hasmenés,

- legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

Elsősorban gyermekkorban jelentkezik, de szerencsére a gyerekek többsége felnőttkorára kinövi az ételallergiáját.

Kiváltó oka legtöbb esetben:

- tojás,

- olajos magvak (főleg mogyoró),

- hal,

- rákfélék,

- eper,

- tehéntej,

- búza,

- szója.

Már kis mennyiségű étel elfogyasztása is súlyos reakciókat  válthat ki a betegből! Ezért ha valakiről tudjuk, hogy ételallergiája van, ne kínálgassuk az általa nem ehető kajával, hogy csak egy falatot, attól úgysem lesz bajod. De, lesz.

Ételérzékenység

Az ételérzékenység általában valamilyen enzimhiányos állapotból ered (pl. laktáz enzim hiánya a szervezetben laktózérzékenységhez vezet). Ezek nélkül a szervezet nem képes a táplálékot megemészteni, így az a vastagbélbe és a vékonybélbe jut, ahol gázok és savak kíséretében a bélbaktériumok bontják le azt. Ezért gyakori tünet:

- haspuffadás,

- bélgázok,

- vizes hasmenés,

- alhasi görcsök.

Az enzimhiányos állapot a kor előrehaladtával súlyosbodik, így nem csak gyerekek, hanem felnőttek körében is elterjedt betegségről beszélhetünk.

Egyéni toleranciát lehet megfigyelni, azaz mindenkinek magának kell kitapasztalni, hogy mekkora mennyiséget képes az adott ételből elfogyasztani "büntetlenül". 

Mivel a két betegség tünetei nagyon hasonlóak, ezért a gyanú felmerülése esetén érdemes felkeresni egy gasztroenterológust, aki a megfelelő diagnosztikai módszerek segítségével kiszűri az allergiát/érzékenységet okozó ételt.

Remélem ezzel a kis összefoglalóval sikerült rendet tenni a fejekben és mostmár mindenki tudja, mi a különbség a két betegség között.

Bár a blog címe ételallergiások, én magam ételérzékeny vagyok. Azért választottam ezt a címet, mert próbálok olyan recepteket megosztani, amelyekben nincs allergén, így azok a súlyosabb, ételallergiában szenvedők étrendjébe is belefér.

Várlak benneteket holnap is!

Üdv:

Cs.

Tovább

Mentes rizses réteges

Sziasztok!

Ma megkívántam valami desszertfélét, de igazából lusta voltam lemenni a boltba. Ezért aztán szétnéztem a kamrában, miből is tudok gazdálkodni. Amiket találtam: gyorsrizs, rizsital, vaníliás pudingpor, kakaópor, fahéj. Mi mást is csinálhattam volna ebből, mint rizses rétegest?

Ez egy nagyon egyszerű édesség, a fenti hozzávalókon kívül édesítőszerre és vízre lesz még szükségünk. Könnyen, gyorsan elkészíthető, arról nem is beszélve, hogy az év végi kiköltekezés után kifejezetten pénztárcabarát :)

Mentes rizses réteges 

125 g tasakos gyorsrizs

1 liter víz

3 kanál xylit VAGY cukor

1 tasak gluténmentes vaníliás pudingpor

0,5 liter rizstej

1 evőkanál 22 %-os kakaópor

1 csipet fahéj

tetejére pár szem fagyasztott meggy

1. A tasakos gyorsrizst 1 liter forrásban lévő vízbe raktam, amiben előzőleg feloldottam 1 evőkanál édesítőszert. Kb. 18-22 perc alatt készült el. 

2. Miután teljesen megpuhult, a vizet leöntöttem róla, a rizst kibugyoláltam a csomagolásból és egy edényben hűlni hagytam.

3. A vaníliás pudingport összekevertem 2 evőkanál xylittel, felöntöttem a fél liter rizstejjel, majd sűrű kevergetés mellett pudingot készítettem belőle.

4. Miután elkészült,  összekevertem az addig csendesen várakozó rizzsel.

5. A keveréket 1/4 - 3/4 részre osztottam. A nagyobbik kupacba belekevertem 2 evőkanál kakaóport és egy csipet fahéjat. 

6. Talpas pohárba rétegeztem, a tetejükre meggykalapot raktam díszítésként.

7. Hidegen-melegen egyaránt fogyasztható.

Jó étvágyat hozzá!

Üdv:

Cs.

Tovább

Ha újév, akkor mentes lencsefőzelék

Sziasztok!

Először is boldog új évet :) Remélem mindenkinek nagyszerűen telt a az év első napja.

Ha új év, akkor mindenki asztalára lencsefőzelék és malacsült kerül a néphagyomány szerint. Nálunk sem volt ez másképp. Én amúgy is nagyon szeretem a lencsét, szívesen fogyasztom nem csak január elsején, így egy jól bevált receptet osztok meg veletek.

A lencse az egyik legrégebbi ételünk, amiről már a Bibliában is több ízben említést tesznek. Antioxidáns hatású, ami miatt fontos szerepet játszik a betegségek megelőzésében. Erősíti az immunrendszerünket, fokozza a nemi vágyat és segít a meddőség megelőzésében. Mivel könnyen emészthető és nem emeli meg a vércukorszintet, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Magyarországon főleg a hazai zöldesbarna és a vöröslencse az elterjedt, én ebben az esetben a hazai fajtát használtam.

Az étel nem  tartalmaz lisztet, cukrot és állati tejszínt sem, így mindenféle érzékeny bátran fogyaszthatja.

Újévi mentes lencsefőzelék

30 dkg füstölt karaj

4+4 db babérlevél

25 dkg lencse

1 doboz növényi főzőtejszín (2,5 dl)

1/2 szál csípős mangalica kolbász

1 csipet só

1. A 30 dkg füstölt karajt annyi hideg vízben tettem fel főni, hogy ellepje. Megbolondítottam 4 db babérlevéllel. Amikor felforrt, visszább vettem a hőfokot és gyöngyönző vízben szép lassan puhára főztem a husit. Mivel este álltam neki, ezért hagytam, hogy másnap reggelig a vízben csücsüljön a karaj és együtt hűljenek ki. Ez adja az alapját a főzelékünknek. A füstölt húsból kioldódnak az ízek és a só, a babérlevél pedig ad neki egy kis pikantériát.

2. Még szintén előző este a 25 dkg lencsét alaposan átmostam hideg vízzel, majd miután már szép tiszta volt a leöntött lé, háromszoros folyadékkal nyakon öntöttem.

3. Reggel a husit kihalásztam a füstölt léből, majd a néhányszor újra átöblített lencsét ebben az ízes folyadékban tettem fel főni. Nagyjából annyival, hogy bőven ellepje.

4. Újra 4 db babérlevéllel ízesítettem. Miután a hús nagyon sós volt, ezért csak egy csipetnyit kellett hozzáadnom. Mindenképpen kóstoljuk meg a levünket, nehogy túlsózzuk az ételt!

5. Ahogy a lencse főtt, elkezdett dagadni, ezért a füstölt levet folyamatosan utána kellett pótolni. Vigyázzunk, hogy mindig csak kevés vizet adjunk hozzá egyszerre, nehogy a főzelékünkből leves legyen a végén!

6. Miután megpuhult a lencse, kb. a 3/4-ét kivettem egy edénybe. Hozzáadtam a növényi főzőtejszínt és botmixerrel egyneműre pépesítettem őket. Mivel a recept nem tartalmaz hozzáadott lisztet, ezért a leturmixolt lencse fogja besűríteni a főzeléket, a növényi főzőtejszín pedig lágyabbá, krémesebbé teszi.

7. A lencsepépet visszatettem a lábosba és még egyet rottyantottam rajta a tűzön.

8. Feltétnek a főtt füstölt karajt és egy kis sült csípős mangalica kolbászt kínáltam hozzá.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

etelallergiasok

blogavatar

Évek óta laktózérzékeny vagyok és mostanság a gluténos dolgok sem a barátaim. A "mentes" étkezés így esetemben nem egy divatos irányzat, hanem kényszer, amit megpróbálok minden percében élvezni. Tarts velem te is, éljünk együtt "mentesen"!

HTML

Utolsó kommentek

Feedek