Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mentes csípős csirke zöldséges kölessel

Sziasztok!

Ezt a receptet Judit barátnőmtől tanultam, aki imádja a csípőset. Ajándékba kapott egy üveg Sárréti Chilifarmos Füst az üstben BBQ szószt, amiből egy olyan csípős csirkeszárnyas menüt készített, hogy tüzet okádtunk.

Ma eszembe jutott, hogy mennyire ennék megint valami csípőset, így ez lett az ebéd.

Köretnek kölest választottam, amit gluténérzékenyek is fogyaszthatnak. Még mindig kevés alkalommal fogyasztunk kölest, pedig a benne lévő magas rosttartalomnak köszönhetően könnyen emészthető, így akár a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Jó hatással van a bőrre, a hajra és a körmökre is.

laktózmentes cukormentes gluténmentes csípős csirke

Mentes csípős csirke zöldséges kölessel

1 csirkemell

1 üveg Sárréti Chilifarm Füst az üstben BBQ szósz

fél tubus csípős Piros Arany

2 evőkanál csípős ketchup

bors

chilipor

4 evőkanál méz/diabetikus mézpótló

3 evőkanál olaj

1 tasak köles

5 dkg gyorsfagyasztott zöldségkeverék

1. A csirkemellett szeletekre vágtam. Azért választottam ezt a húsfajtát, mert Zé nem szereti a csontos húst. De természetesen csirkeszárnyból vagy dobverőből is nagyon fincsi.

2. A BBQ szószt összekevertem egy fél tubus csípős Piros Arannyal. Megízesítettem a ketchuppal. Adtam hozzá borsot, sót, chiliport. A végén rácsorgattam a mézet és az olajat. Egy sűrű masszát kaptam, amibe a hússzeleteket bepácoltam egy fél napra. Ha van elég időtök, akkor akár egész éjszakára a hűtőben hagyhatjátok, hogy jobban összeérjenek az ízek.

3. A bepácolt hússzeleteket egy tepsibe rakosgattam. Befedtem fóliával és a 200 fokra előmelegített sütőbe raktam.

4. Míg sült a husi, addig egy edényben feltettem a tasakos kölest főni. Kb. 16-18 perc kell neki.

5. Egy másik edényben vizet forraltam és előfőztem a zöldségeket.

6. A főtt zöldséget összekevertem a kész kölessel.

7. Közben a husit kitakartam és hagytam, hogy megpiruljon a teteje.

8. Együtt tálaltam őket.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

Mentes hamis mákos guba

Sziasztok!

Zé nem sokszor főz. Általában a kiskukta szerepét szokta betölteni mellettem, abban viszont nagyon ügyes.

Néha fárasztó napok vagy esti futás után meglep egy finom vacsorával, ami általában mentes hamis mákos guba szokott lenni. Mint már említettem, imádja a mákot és futás után nekem is igazán jólesik egy jó kis szénhidrátdús édességet magamba tolni.

A recept annyira egyszerű, hogy bárki képes elkészíteni, úgyhogy férfiak, fakanalat elő és vacsorára fel! A párotok tuti nem felejti el ezt a kedvességet :)

laktózmentes gluténmentes cukormentes mákos guba mentes mákos guba

Mentes hamis mákos guba

2-2 db gluténmentes zsömle (vagy 1 db gluténmentes kalács)

1 dl laktózmentes tej vagy rizstej

5 dkg darált mák

2 dkg xylit

fahéj

1. A zsemléket felkockázta. (Nekünk kimaradt egy gluténmentes kalács, úgyhogy most azt vágta fel apró darabokra.)

2. A tejet kicsit meglangyosította, majd ráöntötte a péksütire. Hagyta, hogy egy kicsit megszívja magát a kalács.

3. A tetejét megszórta darált mák és xylit keverékével.

4. Megbolondította egy kis fahéjjal és már ehettem is.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

Mentes mediterrán saláta

Sziasztok!

Ma délután ismét futottam egy tízest. Előtte már nem ebédeltem be, utána viszont valami tésztát kívántam, így ma egy mediterrán salátát dobtunk össze.

A recept borzasztó egyszerű, akár még egy férfi is képes összedobni az egészet, hiszen azon kívül, hogy meg kell főzni a tésztát, szinte semmi dolgunk nincs vele.

A mediterrán ízekről az aszalt paradicsom, a bazsalikom és a parmezán sajt gondoskodik. Ha a nyár ízére vágytok, mindenképpen próbáljátok ki ezt a receptet!

Mentes mediterrán saláta

25 dkg gluténmentes tészta

4 db olajban eltett aszalt paradicsom

5 dkg parmezán sajt

bazsalikom 

1. A tésztát forrásban lévő vízben feltettem főni. Kb. 15 perc alatt készen lett.

2. Az asztalt paradicsomokat apró kockákra vágtam. 

3. A parmezánból krumplihámozó segítségével vékony csíkokat szabtam le.

4. A megmosott bazsalikomleveleket kézzel apróra tépkedtem.

5. Minden hozzávalót a tésztához kevertem. Az aszalt paradicsom olajából csepegtettem rá egy keveset.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

Retro kedvencek - mentes Roli rolád

Sziasztok!

Mostanában nagy nosztalgiával gondolok gyerekkorom süteményeire. A bombajó torta után (ha lemaradtál róla, itt újra olvashatod: http://etelallergiasok.reblog.hu/mentes-bombajo-torta ) a Roli rolád következett a sorban. 

Emlékszem, édesanyám régen gyűjtötte a recepteket. Ez a kincs is egy kivágott újságcikkben lapult, valószínűleg egy Nők Lapjában találhatta. Még arra is emlékszem, hogy a hátoldalán egy gyümölcsrizs leírása volt. Azt soha nem készítette el, de szerencsére a Rolit elég sűrűn.

A süti különlegessége, hogy sós földimogyoró van a krémben, ami sajátos ízkombinációt ad a vaníliával. Nyami.

Könnyen elkészíthető. Egyetlen hátulütője, hogy legalább egy éjszakára a hűtőbe kell tenni, hogy összeérjenek az ízek.

Retro kedvencek - mentes Roli rolád

4 tojásból piskóta (ha nem tudod, hogyan kell mentes piskótát készíteni, itt megtalálod az alapreceptet: http://etelallergiasok.reblog.hu/tokeletes-mentes-piskota---alaprecept)

2 dl laktózmentes tej vagy kókusztej

fél zacskó vaníliás pudingpor

3 evőkanál xylit

1 tojássárgája

15 dkg apróra vágott sós földimogyoró

1,5 dl laktózmentes habtejszín

1. A 4 tojásból vékony piskótát sütöttem. Miután kivettem a sütőből, lazán feltekertem, úgy hagytam kihűlni.

2. A tojássárgáját összekevertem a xylittel, hozzáadtam a vaníliás pudingport, majd felöntöttem a tejjel. Lassú tűzön sűrűre főztem.

3. Miután kihűlt, hozzákevertem a földimogyoró darabokat.

4. Egy őzgerincformát kibéleltem folpackkal. A piskótát belehajtogattam. Tele töltöttem a mogyorós krémmel. A lehajló piskótavéget ráhajtottam. Egy éjszakára a hűtőbe raktam.

5. Az őzgerincformából kivettem a betöltött piskótát. A tetejét bekentem a kemény habbá vert tejszínnel.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

Mákos rizstészta

Sziasztok!

A mai reggelt egy félmaratonnal kezdtem, ezért a délutánt szénhidrátfeltöltéssel ütöttem el. Ez a recept annyira könnyű és gyors, hogy míg zuhanyzol futás után, addig el is készül.

A feltétek közül a választásom ma a mákra esett, mivel nagyon magas a kalcium tartalma, ezért a csontjaimnak, a térdemnek és a porcoknak nagyon jót tesz.

A gluténmentes tészták közül a rizstésztát választottam, ami már hónapok óta a kamrában hánykolódott. Még valami Ázsia napokon vettem, de nem kerestem hozzá ázsiai receptet. Most viszont épp kapóra jött :)

A rizstészta rizslisztből, mungóbabból készült keményítőből és vízből készült, tojás hozzáadása nélkül, ezért nemcsak glutén-, hanem tojásérzékenyek is fogyaszthatják.

Annyira vékony a tészta, hogy néhány percig forró vízbe áztatva el is készül.

Mákos rizstészta

10 dkg rizstészta

10 dkg darált mák

5 dkg xylit/kókuszcukor

1. A rizstésztát forró vízbe áztattam 5 percre. Ennyi idő alatt simán megpuhul.

2. A kifőtt tésztát tányérokra szedtem, majd összekevertem mák és kókuszcukor keverékével. Aki nem szereti a kókuszcukor ízét vagy cukorbeteg és nem ehet, az természetesen xylittel egye.

Jó étvágyat!

Üdv:

Cs.

Tovább

etelallergiasok

blogavatar

Évek óta laktózérzékeny vagyok és mostanság a gluténos dolgok sem a barátaim. A "mentes" étkezés így esetemben nem egy divatos irányzat, hanem kényszer, amit megpróbálok minden percében élvezni. Tarts velem te is, éljünk együtt "mentesen"!

HTML

Utolsó kommentek

Feedek